Här hittar du exempel på föreläsningar som vänder sig till lärare i alla skolformer. De kan självfallet kombineras på olika vis. Innehållet anpassas alltid efter stadie och önskemål.
Fokus på verkningsfulla undervisningsmetoder samt på hur elever lär. Ledande forskning kombinerat med konkreta exempel, undervisningstekniker och vinnande förhållningssätt. Fokus på ämnen som ledarskap, motivation, utmaning, anpassat stöd, återkoppling, bedömning, samarbete och reflektion.
Hur kraften i kollegialt lärande kan användas för att utveckla hela skolor och förbättra undervisningen i varje klassrum. Om att ta vara på lärares drivkrafter. Organisation och struktur. Forskning och framgångsfaktorer. Konkreta metoder samt betydelsen av kultur och förhållningssätt. Svårigheter som ofta uppstår i praktiken och hur dessa kan hanteras.
En praktisk modell för hur lärare kan analysera och förbättra sitt arbete i klassrummet. Fokus på sju dimensioner av undervisning; lärandefokus, förkunskap, kritiska steg, förklaring, organisering, förankring och kunskapskontroll. Varför dimensionerna är avgörande och vad läraren konkret kan fokusera på för att få bättre resultat.
Att designa en undervisning som utmanar alla elever. Undersöka lärandebehov i elevgruppen och möta dem på gruppnivå i första hand. Att bygga strukturer och en kultur som inkluderar alla elever. Utforma och anpassa stöd. Mångsidig kunskapsbedömning och systematisk uppföljning av elevernas framsteg.
Ett välfungerande ledarskap är grunden för en framgångsrik undervisning. Ur ett vetenskapligt perspektiv beskrivs vad vi vet om ledarskap och undervisning. Illustrativa exempel visar på effektiva strukturer och förhållningssätt. Därefter riktas fokus mot hur läraren kan utvecklas i sitt ledarskap, individuellt och kollegialt.
Vad som krävs för att framgångsrikt lärande ska ske. Hur arbetsminne och långtidsminne fungerar. Att stärka uppmärksamhet, bearbetning och repetition. Bygga upp elevers kunskap och förståelse. Hur effektiva lärstrategier som testbaserat lärande konkret kan användas i utformning av undervisning.
Fördjupning i formativ undervisning och hur bedömning kan användas för att avancera elevers lärande. Samband mellan formativ och summativ bedömning, mellan avstämningar och betygssättning. Betydelsen av förkunskaper, målmedveten övning och tester. Kamrat- och självbedömning. Effektiva återkopplingsstrategier.